søndag, januar 29, 2006

Hvorfor vil UD stenge opposisjonen på Cuba ute fra 17. maifesten på den norske ambassaden?



I en del såkalte ”blåblogger” bl.a. Blåblogg, har enkelte vært forbannet på regjeringen som om de støtter Fidel Castro og hans regime, fordi man vil stenge opposisjonen ute fra 17. maifesten på den norske ambassaden i Havana. Noen kaller Gahr Støre for en puddel mens andre kaller han en pyse som følge av at det var Gerd Liv Valla som foreslo dette første gang nå i høst.Det er tydelig at disse ”blåbloggerne” liker å lage ”elefanter av maur” når de karakteriserer dette som en støtte til regimet på Cuba, noe det definitivt ikke er. Bakgrunnen for det norske standpunktet i denne saken har en lang historie, som man bl.a. kan lese på Stortingets hjemmeside, i et referat fra Stortingets spørretime den 16. oktober 2003
Stortingets spørretime den 16. oktober 2003 hvor Petersen redgjør for at Norge hadde dialog med Cuba frem til 1998. Men som følge av at Norge inntok en mer kritisk linje ovenfor Cuba fra 1998, som forsatte i alle årene frem til nå, så har ikke Cubanske myndigheter villet snakket med den til enhver tid sittende norske utenriksminister. Av denne grunn ønsker man nå å benytte 17. mai, til å kunne komme i dialog med cubanske myndigheter, også kan man bruke resten av året til å ha dialog med opposisjonen. Det å ha dialog med cubanske myndigheter er helt avgjørende om man skal ha noe håp om forandringer på Cuba, og når man har prøvd med kritikk før, og mislykkes, er det på tide å prøve noe nytt. Avgjørelsen om å stenge opposisjonen ute fra ambassaden er med andre ord faglig begrunnet, uansett om man liker det eller ei.

4 kommentarer:

  1. Vel blåbloggerene burde holde kjeft fordi Jan Pettersen var jo den svakeste utenriksministeren vi har hatt etter 1945. Når det er sagt så syntes jeg Større sin begrunnesle var elendig. Man kan godt ha dialog med styresmaktrene på Cuba samtidig som vi viser klart hvor vi står forhold til demokratiske prinnsipper.
    Forseten hvorfor bruker du ikke pingtjenestene Mattihas, så får du enda flere lesere.

    SvarSlett
  2. Trond! Hva er pingtjeneste?
    Det reklamegreiene du har på din side. Målet er ikke flest mulig lesere egentlig, men flest mulig av Loddefjord Arbeiderlags medlemmer som lesere, men det er selvfølgelig alltid hyggelig med andre lesere også, som deg. f.eks.

    Når det gjelder Cuba, så uansett, er det tullete å se denne 17. mai saken som en støtte til Castro-regimet. Problemet er jo at Norge nærmest har blitt boikottet i lang tid av Cuba, derfor er man mer ydmyk enn mann strengt tatt burde være. Og det finnes alltid vurderinger om at ting kunne blitt gjort anderledes gjort, men slik blåbloggerne reagerer er "hull i hodet", og kun et ønske om å drive negativ kamapanje.

    SvarSlett
  3. Sjekk bloggrevyen, bloggarkivet og imperfektum.
    Jeg bryr meg ikke om hva blåbloggerene mener egentlig. Jeg syntes man burde ha invitert dem for å vise hvilke demokratiske verdier vi bygger opp om. Blåbloggrenes begrunnelser bør stå for deres egen regning.

    SvarSlett
  4. Ja, egentlig burde kanskje ikke jeg heller bry meg om hva de blåbloggerne skriver. Det virker ofte veldig subjektivt, og har alltid et formål å lage negativ kamapanje eller debatt, uten innhold og substans. Dessuten er de ofte usakelig hvor de er eksperter til å generalisere og trekke raske slutninger.

    SvarSlett