mandag, januar 23, 2006

Allah = Gud




Hvilket av bildene er en moske og hvilket er en kirke??- Ukens spørsmål!


Enkelte kristelige og muslimer ser ”rødt” når man hevder at både muslimer og kristne tilber den samme guden, og at det er store likheter mellom Kristendommen og Islam, de så store at man kan ikke avvise at kristene og muslimer tilbar samme guden. Problemet er at de vil ikke innrømme det selv, de har en tendens å overfokusere på ulikhetene, ikke se likhetene, som er mange fler enn ulikhetene.

Både Bibelen og Koranen forteller om skapelsen og om profetene Abraham, Isak, Daniel, David osv. helt til Jesus. Med andre ord kan man si at de forteller den samme historien, bare fremført på forskjellige måter.

Ifølge noen islamske kilder så kommer Jesus med profetier om at Muhammed skal komme, som er beskrevet i Johannesevangeliet, hvor det står i kapittel 14:16 følgende: ”Og jeg vil be Faderen, og han skal gi dere en annen Talsmann, til å være hos dere til evig tid”. Denne talsmannen mener enkelte islamske kilder er Muhammed, mens mange kristne kilder mener det er den Hellige Ånd. Men hvorfor står det da også i Johannesevangeliet kapittel 16:7 følgende: ”Thi hvis jeg (Jesus) ikke går bort, kommer Talsmannen ikke til dere”. Dvs at hvis Jesus ikke går bort, kommer heller ikke Talsmannen, med andre ord. Talsmannen kan umulig være en ånd ettersom Jesus selv påpeker at han selv er nødt til å gå bort for at Talsmannen skal komme. Det kan heller ikke være den Hellig Ånd, ettersom den som sagt allerede var der; dermed må det være en person. Og denne personen, det er Muhammed. I denne sammenheng kan det også nevnes at Jesus aldri omtaler seg selv som den siste profet.

Alt dette tilsammen, gir en klar indikasjon på at Allah og Gud er den samme. Avslutningsvis kan det jo nevnes at kristne arabere kaller Gud for Allah, og det som gjør at den muslimske Allah og kristne Gud, for de troende oppleves så forskjellig, er Troen i seg selv, ellers hadde Islam og Kristendommen vært samme religion. For finnes det en Gud, må den være den samme for kristne som for muslimer, men Troen er naturlig nok forskjellig.

Til slutt kan det jo nevnes at utgangspunktet for både Kristendommen og Islam, er Zharatustras religion, Persias opprinnelige religion som var statsreligion i Pesia inntil 640 e. Kr. Denne religionen er den første i verdenshistorien som er monotéistisk, og som er grunnlaget for alle moderne monotéistiske religioner, deriblant Islam og Kristendommen.

7 kommentarer:

  1. Ja mange likheter er det, men når ulikhetene er såpass enorme som de er, kan det ikke benektes at det umulig kan være samme gud det er snakk om.

    Se bare her;

    Religionenes syn på tro:

    - Muslimene ser på de kristnes treenighetstankegang som et hykleri for de mener at et menneske ikke kan være i slekt med Gud.(sure 5,77)(sure 5,116), men det står tydelig i Bibelen (Joh 8,54),(Kol 2,9;jf Joh 1;8,58), ( Apg 5,3-4),(Matt 28,19).Det er også svært tydelig i bibelen at man kommer kun til Gud gjennom Jesus.


    - Bibelen presiserer at Jahve er uforanderlig (Jak 1,17), men Koranen kan fortelle at Allah forandrer seg (sure 2,100).

    - Jahve elsker til det ytterste (Joh 3,16) men Allah er vilkårlig (sure 32,13).

    - Jesus blir korsfestet i bibelen for å fjerne syndens straff, i bibelen,(1 Kor 2,2)(Ef 1,7) men i koranen blir det fornektet at det forekom en korsfestelse i det hele tatt (sure 4,156)







    Forskjeller på Jesus og Muhammed:


    - Jesus kjenner alles sinn og hjerter, (Åp 2,23) men det gjør ikke Muhammed (sure 11,33)


    - Jesus er vår talsmann fra faderen (1 Joh 2,1-2) men Muhammed er er ingen talsmann (sure 9,81)

    - Jesus forbød bruken av sverd til hans forsvar (Matt 26,52) men Muhammed oppfordret til bruken av sverd ( sure 8,66). Dette ser man jo også tydelig i deres handlinger, og er helt klart enorme forskjeller for hver religions forbilde.

    - Jesus lærte tilgivelse (Matt 5,38-39) men Muhammed lærte hevn (sure 18,110), (sure 2,190).

    - Jesus var syndfri ( 1 Pet 2,21-22) men Muhammed var syndig ( sure 2,190).








    Religionenes syn på frelse:


    - Frelsen tilbys alle av Jahve (Rom 10,13) men Allah avgjør hvem som skal bli frelst (sure 2,284).


    - Frelsen er en gave av guds nåde i bibelen (Ef 2,8-9), men den er kun basert på gjerninger i koranen (sure 11,116)

    - Man kan være sikker på at frelsen holder i bibelen (Joh 10,28) men Jihad er den eneste evige sikkerhet i koranen ( sure 3,151)

    - Frelsen blir aldri i bibelen tvunget på noen (Matt 11,28-30) men Koranen understreker at man skal bekjempe dem som ikke tror på Allah, for Allah krever tilbedelse (sure 2,189), (sure 9,29)



    Her skal jeg også ta opp en del historier som er vesentlig forskjellige i de to hellige bøkene:

    Faraos hustru adopterte Moses ( sure 28,8 )
    I 2. Mosebok 2,10 står det at det var Faraos datter som adopterte Moses, men koranen sier at det var hans hustru. Hadde Faraos hustru adoptert Moses, ville han ha blitt Faraos sønn og arving til Egypts trone.

    Treenigheten inkluderer Maria ( Sure 5,116 )
    I sure 5,116 blir det hevdet at de kristne tilber tre guder: Faderen, moderen ( Maria ) og Sønnen ( Jesus). En kjettersk sekt innen kristendommen, kholorodianerne, lærte faktisk dette, og Muhammed kan ha møtt dem i Arabia. Uansett årsak mistolker koranen grovt den kristne læren.En lignende feil forekommer i sure 5,77: "Vantro er de som sier: Allah er den tredje av tre". Øyensynlig gjelder denne anklagen kristne, og det er en gal oppfatning av at treenigheten gjør Gud til en av tre. Ortodoks kristendom lærer at Gud er ett i substans og tre personer.

    Farao og Babels tårn ( sure, 28,38:40,25 )
    Koranen sier at en mann som het Haman, en av Faraos tjenere bygde et høyt tårn for å stige opp til Allah, men Babels tårn omtales i Mos 11, lenge før det var noen farao, og navnet Haman er lingvistisk sett et enda senere navn. Den eneste "Haman" i skriften forekommer i historien om Ester, lenge etter Egypts glansperiode.

    Samaritanerne lagde den israelittiske kalven ( sure 90-98 )
    Koranen sier at kalven som israelittene tilba på Horebfjellet, ble lagd av en samaritan. Uttrykket samaritan ble ikke til før i 722 f.Kr, flere hundre år etter utgangen fra Egypt, da avguden ble lagd.

    Ofringen av Ismale ( sure 37,100-111 )
    Hebraiske manuskripter til 1 Mos 22 navngir ikke Abrahams sønn, som ble lagt på offeralteret. Sammenhengen taler sterkt for at det er Israek, men sure 37 hevder at det var Ismael. Dette kan bare stadfestes ved tradisjon og markerer èn av Islams helligdager.

    Saul ledet Gideons hær ( sure 2,250)
    I dom 7 står det at det var Gideon som ledet hæren på 300 mann som var utvalgt av Gud. Sure 2 gjør Saul til general for denne hæren selv om kongen ikke var født på dette tidspunktet.

    Blod er ikke viktig for Allah ( sure 22,35-38 )
    "For hvert folk har Vi innstiftet et ritual- at de ( ved slakting ) skal påkalle Allahs navn over det kveg som Allah har gitt dem... Deres kjøtt når ikke Allah, heller ikke deres blod, men deres fromhet når Ham." Kristendommen lærer at blodet har en spesiell betydning idet det peker frem mot Jesu Kristi forsoningsverk. I 3 Mos 17,11 står det: "For sjelen til kjøttet er i blodet, og jeg har gitt det til dere på alteret, for å gjøre soning for deres sjelder. For det er blodet som gjør soning for sjelen." Det nye testamente fortsetter temaet i Jesu Kristi verk ( se Heb 9,22-28)

    Bare få av svært mange eksempler.


    Og når det gjelder dette med at kristne arabere kaller Gud for Allah, kommer vel av den enkle grunn at deres ord "Allah" betyr gud på arabisk, hvis jeg ikke tar feil.

    SvarSlett
  2. Du står klar med en gang?
    Diskuter heller likhetene enn ulikhetene så blir vi nok enig. Og se på bildet?

    SvarSlett
  3. Ja alltid beredt jeg vet du ;)

    Det er bare å se på fakta. Ikke vanskeligere enn det.Likheter finner man overalt.Men det betyr ikke at man skal fornekte det som er forskjellig.

    SvarSlett
  4. Martn! Men du kommenterer ikke det det står om Muhammed i Johannesevangeliet?

    SvarSlett
  5. Til Mathias: Det er tross alt bare teorier.

    SvarSlett
  6. Det du skriver i denne posten, om at mange kristne og muslimer ser rødt når påstander om likheter blir dratt frem, og at man ikke kan utelukke at man tilber samme guden, er i beste fall misvisende.

    Ta en tur innom www.koranen.no og les.

    "Det viktigste har de felles! Begge lærer om èn Skaper: Gud. I Islam blir Han kalt Allah, og i kristendom altså Gud. Men muslimer kaller Ham også Gud, og kristne - i arabiske land - Allah. Så navnet betyr mindre, og tro og handlinger mer!

    Både muslimer og kristne tror på Gud, på Dommens dag og på et liv etter dette livet. De tror at gode handlinger belønnes, og at dårlige handlinger straffes. Vi blir stilt til ansvarlige for det vi gjør!

    Og Gud er den endelige dommer.

    Kristne tror på sin åpenbaring, Bibelen. Og muslimene på sin, Koranen. - Som bekrefter det som står i Bibelen, og som, mener muslimene, renser og fornyer den.

    I essens tror de det samme, kristne og muslimer! Forskjellen er i detaljer."

    Så sant som det er sagt. Det er ingen som tviler på dette - bortsett fra de historieløse.

    SvarSlett
  7. Alf Ivar! Noe av kildene er islam.no. satt opp mot mine tidligere studier innenfor Islamsk historie. Men desverre, mange kristne ser "rødt", dvs. de blir provosert. Og jeg tror mange muslimer også gjør det. Men det bygger stort sett på uvitenhet, eller sterk religiøs identitet at de vil ha en forskjell mellom Islam og Kristendommen.

    SvarSlett