fredag, mars 31, 2006

Bokmålselever syntes at nynorsk er gøy iflg. en undersøkelse utført av TNS

I dag kunne man i BA lese at ifølge en undersøkelse utført av TNS Gallup så er mange bokmålselever "sugne" på å lære nynorsk, helt motsatt av hva Unge Høyre påstår. Videre kommer det frem av undersøkelsen en del interessante fakta:


  • Nynorskelevene er tryggere i sitt sidemål enn bokmålselevene.
  • Én av fem bokmålsslever mener de trenger mer skrivetrening for å beherske nynorsk bedre.
  • Manglende motivasjon er hovedårsaken til at bokmålselevene ikke blir flinke nok i sidemål. Men de av bokmålselevene som starter tidlig, behersker nynorsk bedre og er mer motivert for å lære.
Dette viser jo klart at i stedet for å gjøre nynorsk til valgfag, bør vi styrke nynorskfaget; dvs. at det må bli undervist i flere timer pr. uke og på et tidligere årstrinn; kanskje allerede fra 1. klasse.

10 kommentarer:

  1. Hvorfor skal vi styrke mengden av ett fag de aller, aller fleste av oss ikke får bruk for?
    Er den undersøkelsen korrekt?? Jeg har ihvertfall aldri hørt om noen jevnaldrene som liker faget nynorsk.
    "Unge Høyre mener det er feil at politikerne skal tvinge norske elever til å lære to målformer. For mange fungerer tvang demotiverende og man får et negativt forhold til språket. Derfor mener Unge Høyre at sidemål må gjøres valgfritt, men at begge målformer skal brukes i undervisningsmateriellet.

    Bedre å lære et godt enn to halvgodt!"

    SvarSlett
  2. Det er typisk Høyre tenking at man lærer språk bedre ved å konsentrere seg om færre språk. Denne antagelsen er ikke faglig begrunnet. Erfaring fra andre steder i verden er klar, folk som bor i to- eller trespråklige områder lærer sitt tredje eller fjerde språk osv. mye lettere og bedre enn folk som bor i etspråklige områder. Derfor er f.eks. kurdere i Iran bedre i engelsk og blant de som bor i Norge, bedre i norsk enn deres persiske "landsmenn" som i utgangpunktet kan bare persisk. Det samme gjelder i Spania, hvor de som kan best fransk og engelsk er ikke folk fra Madrid eller kasteljansktalende områder, men katalanere, fordi de fra de er ganske små må forholde seg til to språk samtidig.

    At du ikke kjenner noen som liker nynorsk, betyr ikke at resten av landets skoleungdom har den oppfatningen. Østlandet er som kjent praktisk talt uten nynorsk områder, derfor har man alltid vært mer negativ til nynorsk på Østlandet enn andre deler av landet. I Bergensområdet og der jeg bor er det bare rett over Sotrabroen, som ligger bare noen kilometer fra der jeg bor er man i nynorsk land. Men dette er jo ikke en undersøkelse som er gjennomført bare i Bergen, men blant 1000 10.klassinger og 2. klassinger på videregående. Feilmarginene pleier å ligge innenfor ca. 4 % ved å intervju 1000 personer. At du ikke stoler på en av landets mest seriøse meningmålingsinstutter er veldig merkelig.

    SvarSlett
  3. Jo, klart Frepuns påstand er riktig. Frepun vet ikke om noen som liker nynorsk, jeg vet ikke om noen som liker nynorsk (bortsett fra én person som kunne stemt NKP), jeg kjenner ingen som vet om noen som liker nynorsk.

    Fetteren min på Oslo Vest og kameratene hans kødda med noe de kalte for UMN - Ungom Mot Nynorsk. <-- For noen år siden. Etter ei lita stund var hele skolen medlemer.

    Så var det slutt..

    Nå derimot er det noen som har tatt over UMN. Blink-gruppa UMN har over 2700 medlemmer!
    Og Unge Høyre/FpU-folk er vanligvis ikke medlemmer der fordi vi ikke er imot nynorsk, men imot tvangsnynorsk.

    Ingen liker nynorsk.

    Nei til nynorsk på opprop.no har cirka 13 000 underskrifter. Om ikke 14.

    SvarSlett
  4. Blink er altså www.db.no/blink
    Hvis du ikke visste d. :P

    SvarSlett
  5. En slik undersøkelse gjennomføres ikke bare i Oslo Vest eller for den slags skyld bare i Oslo, men i hele landet fra Mandal i sør til Nordkapp i nord. Meningsmålingsinstituttene er inneforstått med i enhver undersøkelse må utvalget "vektes" dvs. f.eks. at man spør flere i Oslo enn i Hammerfest, fordi befolkningen er høyere i Oslo. Utfra disse kriteriene har man kommet frem til resultatet som ble presentert i BA. Man kan like det eller ikke like det, men det er slike undersøkelser undervisningsmyndighetene måtte ta hensyn i sin vurdering om nynorskens fremtid i norsk skole. Men jeg tror det i nærmeste fremtid ikke vil bli mindre nynorsk i norsk skole, heller tvertimot så lenge målloven eksisterer.

    Om målloven kan du lese om her.

    SvarSlett
  6. Øh.. Tromsø også..
    Og resten av Nord-Norge. <--- Spesielt Finnmark.

    Alle på Østlandet og Nord-Norge mener noe negativt om tvangsnynorsk.

    Veldig mange av Unge Høyre/FpU-medlemmene har svart "gøy" på den undersøkelsen, men omtrent alle på hele testen er imot tvangsnynorsk.

    SvarSlett
  7. Du sier faktisk noe interresant her. Ellers har jeg min egen vinkling på følgende link;

    http://www.xblog.no/blog/martins_side/generelt/2006/03/26/styrk_norsken_vekk_med_skap-dansken

    SvarSlett
  8. Unnskyld..slik;http://www.xblog.no/blog/martins_side/generelt/2006/03/26/styrk_norsken_vekk_med_skap-dansken

    SvarSlett
  9. Ehmm..det går visst ikke men bare trykk på navnet mitt så kommer du inn på siden.

    SvarSlett
  10. Jon! For det første, er ikke jeg som har gjennomført undersøkelsen, men jeg er ganske så sikker på at undersøkelsen holder faglig standard, da det er gjennomført av en av de mest prestigetunge norske meningsmålingsinstituttene i Norge.
    For det andre, den påstanden du kommer med er et slag i løse luften. Du snakker bare om hvem du kjenner som er helt irrelevant.
    Kjenner du all skoleungdom i hele Nord-Norge og på hele Østlandet?
    Tvilsomt.
    Det verste er at du sier "alle", det er det mest patetiske uttrykk man kan påstå uten å ha spurt alle. Alle er alle. Og de har du neppe vært i kontakt med. Har du spurt alle skoleungdommene på Værøy, i Salten, i Kautokeino, i Tana, på Vega, i Mo i Rana. Har du spurt alle i Oslo, på Fagernes, i bygdene på Østlandet.
    Definitivt nei. Så inntil da, slutt å bruk "alle" i denne saken. At du ikke liker nynorsk er en helt annen sak. Punktum og final.

    SvarSlett