onsdag, desember 07, 2005

Nynorsk , ”Målloven” og Unge Høyre



Det har både i den forlengst avsluttede valgkampen og i avisspaltene i ettertid vært drevet en intens kampanje fra Unge Høyre og dets sympatisører, for å gjøre nynorsk til valgfag i norsk skole. Dette blir begrunnet med valgfrihetsperspektivet som er så ”trendy” for tiden og med påstanden om at vi ikke har bruk for nynorsk som sidemål i norsk skole. Hele kampanjen bærer preg av å nærmest være en hat kampanje mot nynorsk, selv om det motsatte blir hevdet. Men så godt som ingen har tatt til orde for å forandre eller oppheve ”målloven”, uten jeg skal forsvare en slik handling.

Faktum er at Unge Høyre med et slikt forslag vil frarøve store deler av kommende generasjoner yrkesmuligheter, så sant ”målloven” ikke blir opphevet. Dette fordi de som ikke velger nynorsk som valgfag, vil kunne få store problemer dersom de f.eks ønsker seg en administrativ jobb i departementene, i en rekke statlige etater eller ved universitetene. Grunnen til dette er at ved alle disse institusjonene kreves det at man behersker nynorsk, fordi alle brev på nynorsk ifølge ”Målloven” skal besvares på nynorsk.

I tillegg mister de ungdommene som ikke har valgt nynorsk, også yrkesmuligheter i kommuneadministrasjonen i landets omtrent 100 nynorskkommuner og i de 4 fylkeskommunene som har nynorsk som administrasjonsmål, deriblant Hordaland. Ikke nok med det, det virker at så godt som ingen krefter utenfor ungdomsorganisasjonene til Høyre og Frp tenker på dette og da skal det godt gjøres å stable på bena et Stortingsflertall for å gjøre nynorsk til et valgfag. Ikke i dagens Storting og sannsynligvis heller ikke i det Stortinget som vil komme etter neste valg, vil man klare å få flertall for et slikt forslag.

Så Unge Høyre (samt Fremskrittspartiets Ungdom) har her en særdeles dårlig sak, særlig så lenge ”Målloven” ikke forandres eller oppheves, noe som er lite sannsynlig. Når vi også erindrer Høyres Harald Victor Hove som i valgkampen gikk hen og brente nynorske lærebøker på bålet, viser det hvor useriøst partiet er i denne debatten.


Mathias Reither Styremedlem Loddefjord Arbeiderlag

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar