fredag, mars 31, 2006

Otto Jespersen anmeldt for bibelbrenning

I dagens BT kan man lese at som følge av komikeren Otto Jespersens bibelbrenning i Ålesund, så har 6 bibelvenner i Bergen politianmeldt han for brudd på straffeloven § 135a og 142 som lyder som følgende:

§ 135a. Den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring, straffes med bøter eller fengsel inntil 3 år. Likt med en offentlig fremsatt ytring, jf. § 7 nr. 2, regnes en ytring når den er satt frem slik at den er egnet til å nå et større antall personer. Som ytring regnes også bruk av symboler. Medvirkning straffes på samme måte.
Med diskriminerende eller hatefull ytring menes det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres
a)
hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse,
b)
religion eller livssyn, eller
c)
homofile legning, leveform eller orientering.

§ 142. Den som i ord eller handling offentlig forhåner eller på en krenkende eller sårende måte viser ringeakt for nogen trosbekjennelse hvis utøvelse her i riket er tillatt eller noget lovlig her bestående religionssamfunds troslærdommer eller gudsdyrkelse, eller som medvirker hertil, straffes med bøter eller med hefte eller fengsel inntil 6 måneder.

I tillegg har de tenkt å benytte seg av blasfemi-paragrafen.

Blir Jespersen dømt, danner dette en klar presedens med hensyn til publiseringen av disse Muhammed-tegningene, derfor mener jeg at redaktøren av den kristne avisen Magazinet; Vebjørn K. Selbekk også må dømmes. Grunnen er at han har ved å publisere disse tengingene har kommet både krenkende, sårende og diskriminerende ytringer ovenfor Islam. Selvom en kan si at det ikke er så bra å brenne bibler som Otto Jespersen har gjort, så er ikke publiseringen av Muhammed-tegningene noe bedre. I det minste er det likeverdige handlinger, (eventuelt er Muhammed-tegningene verre), hvor enten må begge dømmes eller begge frikjennes. Skjer ikke dette, diskriminerer det norske rettsvesen Islam. Dette er jo ganske alvorlig tatt i betraktning at det kanskje bor en 30-40 000 muslimer i Norge.

5 kommentarer:

  1. Du kan da ikke påstå at noen karikaturer av en profet er verre enn det å brenne en bok som for ca 2 milliarder blir betraktet som en hellig bok?

    Dessuten er det ikke 30-40 000 muslimer i Norge..det er nærmere 100.000

    SvarSlett
  2. Jeg mener det er verre å publisere disse tegningene enn å brenne bibelen; definitivt.

    Desto verre hvis det er 100 000 muslimer, men hvordan kommer du frem til tallet?

    SvarSlett
  3. Men konklusjonen er uansett at enten må begge dømmes eller frikjennes.

    SvarSlett
  4. Til Mathias: Jeg er enig med deg i konklusjonen men vil du skal fortelle hvorfor du mener at karikaturene av Muhammed er verre enn bibelbrenning.

    SvarSlett
  5. Grunnen til at Muhammed-tegningene er verre er jo lett å se; hvor mange som er blitt såret av disse tegningene. Selv om du sier at det finnes 2 milliarder kristne, men da inkluderer du både meg, min bror og mange jeg kjenner som ikke akkurat er særlig kristne. Tallet på antall kristne kan man ta med en klype salt. Antall virkelige kristne er sikkert ikke mer enn rundt 500 millioner, selv om 1,5 milliarder flere står registrert som kristne. Videre brente Jespersen visstnok bare noen sider. Dessuten er det jo mange bibler som havner i bosset hvert år, er det like blasfemisk? Jeg kastet selv en bibel i bosset igår, fordi jeg allerede har tre stykker, dvs. at jeg lesr noe særlig i den. Grunnen for at jeg gjorde det er at jeg har veldig mange bøker.

    SvarSlett