torsdag, mars 16, 2006

Visjoner om høyhastighetstog Bergen - Stavanger


Fra AVE i Spania

I Bergens Tidende og Vestlandsrevyen i dag fikk vi opplyst at Stortingsrepresentant Øyvind Halleraker fra Høyre har visjoner om en jernbanelinje fra Bergen til Stavanger 600 meter under bakken, som skal tilbakelegge strekningen på 45 minutter. Prislappen vil bli 11-12 milliarder. I utgangspunktet kan det høres mye ut, men med en billettinntekt på 650 millioner årlig vil jo dette være realistisk utfra økonomiske kriterier. Enkelte stiller spørsmål med hensyn til teknologi, men dette tror ikke jeg er noe problem; hva med togtunellen fra London til Paris, som antagelig er mye lengre enn Bergen - Stavanger. Dette er klart noe som bør utredes, og som bør taes opp av de rette organer i Arbeiderpartiet og oversendes til samferdselsministeren. Om det ikke blir under bakken hele veien, er det jo fult mulig deler av veien under de største fjordene som mellom Os og Haugalandet og mellom Sydlige Karmøy og Stavanger. Høyhastighetstog er jo klart fremtiden, som anlegges i flere europeiske land.

3 kommentarer:

  1. Du er klar over at det vil ta 53 år før dette prosjektet går i null. hvis man bruker et avkastingskrav på 5 %. Du kan godt sjekke du dette selv også. gitt at det koster 12 milliarder

    SvarSlett
  2. Såpass må man vel regne med på et så stort prosjekt, jeg tror på en revisorstudent når det gjelder slike ting. Regnestykket ditt tar ikke med ringvirkninger av et slikt prosjekt. Arbeiderplassene det vil generer i anleggsperioden, nye arbeidsplasser som vil bli opprettet med drift av linjen, servicefunksjoner, lettere transport mellom Bergen og Stavanger, kanskje økt trafikk osv. Det er faktorer som må regnes med i regnestykket, men som mange glemmer. De tenker bare bedriftsøknomisk, men man må tenke mer samfunnsøkonomisk.

    SvarSlett
  3. Jeg tok vel forsvovet bare med de varibalene du oppga i posten din da. og det var du som begrunnet lønnsomhete med den "fantastiske" inntjeningen:)

    SvarSlett