tirsdag, mars 21, 2006

21. mars den første dagen i iransk nyttår

I dag den 21. mars er den første dagen i iransk nyttår, som kalles "Nouroz" som egentlig betyr "ny dag". Året man går inn i, er 1385. Nyttår i Iran er ingen islamsk tradisjon, selvom tidsregningen regnes fra marsjen mot Medina i 622, som regnes også som år 0 i islamsk tidsregning. Det iranske året følger solen, mens det islamske året følger månen. Dette forhindrer ikke at iransk nyttår er en tradisjon som strekker seg tilbake til 2000 f.Kr. Denne dagen ble feiret allerede under den mesopotamske sivilisasjon. Det står nevnt i boken "La Mesopotamie" av franskmannen Georges Roux at man feiret nyttår i Mesopotamia mellom mars og april, som mest sannsynlig var rundt den 21. mars, eller det man i Norge kaller for vårsolvær. Videre står det i den hellige boken "Den babylonske hymne" at nyttår var en slags feiring av guden Enunna Elish som var den viktigste guden i Mesopotamia. Av denne grunn var boken Enuma Elish obligatorisk for prestene fordi den måtte resiteres årlig i forbindelse med nyttårsfeiringen. Muligens er det herfra den islamske tradisjonen med å resitere Koranen stammer fra.

Forhistorien for iransk nyttår pleier ikke bli særlig diskutert under nyttårs feiring, fordi man helst ikke vil innrømme at opprinnelsen er fra Irak. Det er jo ganske forståelig sett i lys av at iransk nyttår er viktigere enn nasjonaldagen som er 2. februar, identisk med revolusjonsdagen. Ifølge tradisjonen vil man ha det til at Iranske nyttår er en tradisjon som går helt tilbake til Zarathustra, men man tar da feil med nesten 1000 år, da Zarathustra levde rundt år 1000 f.Kr. Og helt fra den islamske revolusjon i 1979 har det Iranske regimet prøvd å flytte den iranske nyttårsfeiringen til islamske høytider.

Men for å kunne si noe mer utfyllende om iransk nyttår har jeg klippet litt fra nettet hvor jeg fant følgende om iransk nyttår og dets tradisjoner:

Feiringen er spekket med symboler og ritualer - men ikke fra islam. Innholdet i feiringen skriver seg hovedsakelig fra den gammelpersiske religionen zoroastrismen, stiftet av Zarathustra.
Under den sortkledde overflaten er iransk kultur spekket med fargerik symbolbruk og kulturutfoldelse. Nyttårsfeiringen viser et konsentrat av nettopp dette: På denne tiden hvert år finner man baljer med myldrende gullfisker til salgs i de iranske gater. Millioner av iranere sørger for å skaffe seg en gullfisk til hver familie dagen før nyttår - noe som for mange symboliserer det motsatte av det man gjerne forbinder med et strengt regime; nemlig liv og glede.


Mer kan du lese her. Man finner også flere artikler på nettet om iransk nyttår for de som er interessert her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar