lørdag, februar 04, 2006

Republiseringen til blåbloggerne av Muhammed-tegningene og opphavsretten

I denne debatten om publiseringen av Muhammed-tegningene har opphavsretten kommet veldig i bakgrunnen. Faktum er at når Vampus, Amerikanske tilstander, Kapitalismus, Kapitalistblogg og andre publiserer disse bildene, så bryter de i realiteten opphavsretten til tegnerene. Men siden stort sett bare ett av bildene, som er blitt publisert; bildet av Kurt Westergaard, så blir det jo han som har opphavsretten, sammen med Jyllands-Posten.

Grunnen for dette at vi i det norske lovverket har en "Lov om Åndsverk". Viktig paragraf i forbindelse med disste tegningne kan være § 56 i Åndsverkloven. Ifølge § 56: "Alle eksemplarer av et åndsverk eller annet arbeid, som ulovlig er fremstilt, innført eller gjort tilgjengelig for allmennheten her i riket, kan inndras ved dom til fordel for den fornærmede eller overdras til ham mot vederlag som ikke overstiger fremstillingskostnadene".

Dette gjelder også elektronisk publisering. Åndsverklovens § 54 gir lovhjemmel for at den som overtrer lovens § 54 kan straffes med bøter eller fengsel inntil 3 måneder. Så nå må Vampus, Kapitalistblogg, Kapitalismus og alle de andre blåbloggerne som publiserer disse bildene passe litt på rullebladet deres, og ikke ødelegge fremtiden deres. I tillegg har vi jo også aspektene om toleranse, respekt osv. for andre religioner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar