tirsdag, februar 07, 2006

Angrepene på den danske og den østerrikiske ambassade en fiasko for det iranske regime

En islamistisk menneskemengde, hovedsakelig bestående av medlemmer av Bassij para-millitære styrke, knuste vinduer og kastet flere bensinbomber og stein mot den østerrikske og danske ambassade i Teheran.

Organsiering av demonstrasjonen prøvde å vise hva de antok det skulle bli; en massiv fordømming fra iranere av publiseringen av de negative karikaturene av profeten Muhammed.
Men helt motsatt av hva det i regjeringskretser og blant geistlige man hadde ventet og ba om; en massiv støtte, men det de fikk var under 400 personer, i Irans hovedstad med over 12 millioner innbyggere.

Regimets ordinære ordensstyrker gjore et “motstandshow” (de latet som de gjorde mostand) ovenfor islamister. Scenen ble laget for å fylle mangelen på iransk folkelig avsky, et utfordrende aspekt for utenlandske journalister som rapporterer fra Iran.

Mangelen på folkelig støtte for en fanatisk uttrykksmåte er mer oppsiktsvekkende enn det ser ut som, fordi det sammenfaller med Sjia-ritualet Moharam måneden og Ashura-sorgen, som er en islamsk høytid.

Iranske muslimsk-troende skulle være mer sensible ovenfor ethvert tema som angår deres religion, men dagens (06,02,06) hendelse viste at dette er ikke tilfelle, motsatt av hva som er tilfelle i mesteparten av de muslimske land.

Mandagens fiasko for presteskapet, markerer de upopulære linjer i den Islamske republikkens regime og viser en økende sekulær aspirasjon til iranere. Det viser at iransere har et sinnelag for ytringsfrihet, men mange av de har sine innvendinger mot publiseringen av karikaturene selfølgelig.

Dette underbygger hvordan iranere avviser ethvert angrep på en ambassade, motsatt til terroristregimer som oppmuntrer til å ta amerikanske diplomater til gisler.

Du lese det på engelsk her

Kilde http://daneshjo.org

På den ene siden kommer jo noe positivt ut av disse karikaturene, til tross hvor respektløs de enn er, og ikke minst avskyelige sett fra deres religon. Når det gjelder den norske ambassaden i Teheran, så skal ikke norske myndigheter være for trygge at ambassaden i Teheran ikke blir rasert som i Damaskus.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar