søndag, februar 05, 2006

Jens Stoltenberg bør nå unnskylde trykkingen av bildene

VG skriver følgende i dag: Al Jazeeras korrespondent Samari Shatara mener det beste nordmennene kan gjøre er å ligge lavt for at situasjonen ikke skal eskalere. Men han intervjuer gjerne norske regjeringsmedlemmer om saken. - Bare de vil kunne legitimt forklare situasjonen og komme med beklagelser. Ytringsfrihet i Norge betyr noe helt annet enn i arabiske land, sier han. - Folk vil høre dette fra regjeringen, det hjelper ikke om mediene forsøker å oppklare misforståelsen selv, mener Shatara. Alternativt vil også norske midtøsten-kjennere og representanter fra norsk- islamske interesseforeninger kunne forklare dette til de arabiske seerne. Muligens burde Jens Stoltenberg unnskylde det som har hendt, og ikke bare beklage at muslimer over hele verden føler seg såret av tegningene, til tross for at Jens Stoltenberg ikke har hatt noe med tegningene å gjøre. Noen vil sikkert si at dette er "å miste ansikt", det får heller være; sikkerheten til norske borgere i Norge og i utlandet, og norsk næringslivs muligheter i utalandet er da viktigere enn å bare si "på norske regjeringens vegne vil jeg unnskylde at disse tegningene ble trykket". Dette er diplomati i praksis. Diplomati i praksis vil ofte innebære å si unnskyld noen ganger mer enn det man strengt tatt ønsker.

5 kommentarer:

  1. Stoltenberg bør og kan ikke unnskylde for at vi har ytringsfrihet til å trykke det vi vil og si det vi vil. Slikt hører med i et demokrati.Jeg synes det er merkelig at du ikke ser det.Jeg vet at du har en kone ifra Iran, og at dere vil reise til familien hennes osv, men tenk over situasjonen; skal vi gi avkall på vår yringsfrihet for at vi skal kunne ha et godt forhold til muslimene? Da burde man se at det er noe som ikke stemmer.

    SvarSlett
  2. Man må glemme prinsippene, og være pragmatisk, da kan det neppe være noen fordel at statsministeren ikke har unnskyldt seg, når man ser på hva som har skjedd eller er i ferd med å skje. Det å si unnskyld er ikke å gi avkall på ytringsfriheten. Det er tull å mene noe slikt. Min visjon for politikk, er det mer pragmatisme enn prinsipper og ideologi. Med andre ord, i denne saken må man gjøre det som er mest hensiktsmessig for å få raskest mulig ro rundt saken, og dempe skadevirkningen, og intet mer. Prinsippene kan dra et visst sted.

    SvarSlett
  3. Unnskyld jeg sier det men Shabana er ingen kapasitet på interanasjonal politikk og diplomati, i internasjonal politikk og diplomati gjelder andre regler, men dette forhindrer selvsagt ikke henne å føre sin kamp for ytringsfrihet i det pakistanske miljø i Norge, og i det norske samfunn generelt. Internasjonal diplomati går ofte ut på "å si unnskyld en gang eller fler enn det man liker å gjøre" og det å gjøre innrømmelser. Men det er ganske typisk for Høyrefolk, som har liten "føling" for internasjonal diplomati og Høyre virker veldig eurosentristisk. I denne saken er det bare å "hive alle prinsipper på bosset", og innta en pragmatisk og diplotisk holdning, hvor man må benytte kun den metoden som gir raskest ro og fred rundt saken. Til slutt, man skal ikke ta alt som står i Dagbladet ukritisk. Men samtidig sier jo Rehaman at det beste ville være å smøre tegnerne inn i tjære og fjær, hva syntes du om det?

    SvarSlett
  4. Mathias, som sosialist og politisk islamist har du selvfølgelig ingen forståelse av hvordan et demokrati fungerer. Hvis du synes islamistenes samfunnsorganisering er bra, så flytt dit. Samtidig bør du kanskje tenke over det faktum at denne tilbakestående kulturen ikke har frembrakt en eneste oppfinnelse, ikke en eneste stor vitenskapsmann og faktisk ikke ene neste ting av noe slag som har beriket sivilisasjonen de siste 400 år. Det burde være et tankekors for noen å enhver.

    Hvorfor går folk bananas i Egypt etter fergekatastrofen der? Fordi de ikke stoler på myndighetene, fordi alle prøver å dekke ræva si, alle lyver, og ingen blir stilt til ansvar. Her i vesten har vi en grunnleggende tillit til myndighetene som kommer av åpenhet og fri meningsutveksling/kritikk/harselas, og det får samfunnet til å fungere, og skaper tillit. Det har de ikke i disse landene, og derfor trenger de å lære om ytringsfrihet. Du som lever i et land med det burde skamme deg over at du ikke forstår nødvendigheten av det.

    SvarSlett
  5. Wilfred!
    Dersom man er eurosentrist har jeg full forståelse for ditt standpunkt, som ikke alltid er i ovenstemmelse med virkeligheten. Hva koseter det å si unnskyld, ikke mange kalorier for Jens Stoltenberg og Danmarks statsminisgter. Og tenk hva man hadde oppnådd, eller mest sannsynlig oppnådd; bedre diplomatiske forbindeler igjen med landene i Midt-Østen, ungått tap av milliardkontrakter osv. Dersom du er Høyremann, så virker det som du har glemt Høyres misjon i valgkampen; om å bedre norsk næringslivs ve og vel. Å si unnskyld i denne situasjonen er akkurat det, å bedre norske bedrifters muligheter i Midt-Østen etter denne heller leie situasjonen. Til slutt vil jeg ha meg frabedt å bli kalt islamist ei heller sosialist, som er to umuligheter. Det går ikke an å være sosialist og islamist samtidig, det burde du da vite. For øvrig er jeg sosialdemokrat.

    Frepun!
    Rent prisnipielt er jeg enig i at han ikke har noe å unnskylde, men som en gest for å få til dialog, vil dette være smart, uansett om man nesten ser det som "å miste ansikt". Som jeg sier, i diplomatiet vil det være smart å kunne si unnskyld noen ganger mer enn det man liker.

    Du sier at disse tegningene er harmløse, det er jeg ikke enig i når det har støtet muslimer. Men selvsagt fordømmer jeg ambassadebrenningen, det er klart. Man må ta utgangspunkt i deres tankesett, ikke se det hele fra et europeisk synspunkt, fordi for mange muslimer er desverre ambassadebrennninger en legitim handling i en slik situasjon. Det er jo ikke første gang noe ligende skjer, sist gang var jo 1981 da den amerikanske ambassaden ble okkupert i Teheran. Jeg er overbevist om at det beste hadde vært om Jens sa unnskyld uansett om det prinsipielt er galt, men ikke pragmatisk eller sett fra et diplomatisk synspunkt. Imidlertid hadde det vært en tanke å oppklare ovenfor den muslimske verden hva de egentlig reagerer på, eksakt hvilke tegninger de reagerer på, da det er kjent at danske emamer fraktet noen ekstra tegninger til Midtøsten på deres famøse reise, som har skapt en del fuore. En av de var "muhammed som pedofil" som aldri har vært trykket i JP.

    SvarSlett