torsdag, desember 22, 2005

God Jul, Marry Christmas, Feliz Navidad


Ja det er to dager til den store dagen, som kalles julaften. Men hvorfor feirer vi julaften? Vi feierer at Jesus ble født, men det knytter seg en historie til den hendelsen som fant sted i Bethelhem i Israel for 2005 år siden. Denn historien er hentet fra "Juleevangeliet", som man finner Lukasevangeliet, Lukas 2., 1-20;


Det skjedde i de dager at det gikk ut befaling fra keiser Augustus om at hele verden skulle innskrives i manntall. 2 Denne første innskrivning ble holdt mens Kvirinius var landshøvding i Syria. 3 Og alle drog av sted for å la seg innskrive, hver til sin by. 4 Josef drog da fra byen Nasaret i Galilea opp til Judea, til Davids by Betlehem, siden han var av Davids ætt, 5 for å la seg innskrive sammen med Maria, sin trolovende, som venter barn. 6 Og mens de var der, kom tiden da hun skulle føde, 7 og hun fødte sin sønn, den førstefødte, svøpte ham og la ham i en krybbe. For det var ikke plass til dem i herberget. 8 Det var noen gjetere der i nærheten som var ute og holdt nattevakt over sauene sine. 9 Med ett stod en Herrens engel foran dem, og Herrens herlighet lyste om dem. De ble meget forferdet. 10 Men engelen sa til dem: "Frykt ikke! Jeg kommer til dere med bud om en stor glede, en glede for hele folket: 11 I dag er det født dere en frelser i Davids by; han er Kristus, Herren. 12 Og dette skal dere ha til tegn: Dere skal finne er barn som er svøpt og ligger i en krybbe. 13 " Med ett var engelen omgitt av en himmelsk hærskare, som lovpriste Gud og sang: 14 "ære være Gud i det høyeste og fred på jorden blant mennesker som har Guds velbehag!" 15 Da englene hadde forlatt dem og vendte tilbake til himmelen, sa gjeterne til hverandre: "La oss gå inn til Betlehem for å se dette som har hendt, og som Herren har kunngjort oss." 16 Og de skyndte seg av sted og fant Maria og Josef og det lille barnet som lå i krybben. 17 Da de fikk se ham, fortalte de alt som var blitt sagt dem om dette barnet. 18 Alle som hørte på, undret seg over det gjeterne fortalte. 19 Men Maria gjemte alt dette i sitt hjerte og grunnet på det. 20 Gjeterne drog tilbake, mens de priste og lovet Gud for det de hadde hørt og sett; alt var slik som det var blitt sagt dem.

God Jul!

3 kommentarer:

  1. Godt at du minner folk på det. Er du kristen selv?

    SvarSlett
  2. Litt kanskje, men jeg liker ikke å plassere meg selv i en bås kalt "kristen", som jeg mener er en privatsak, derofor mener jeg at bønn i skolen ikke skal forekomme. Noe som ble forbudt allerede i 1969, av regjeringen Korvald, som ikke innebærer forbud mot julefeiring i skolen, som er like mye knyttet opp mot kultur som religion.

    Jeg skyr som "pesten" slike menigheter som Enevald Flåtens som jeg mener er kristelig fundementalisme, i prinsippet ikke særlig forskjellig fra islamsk fundementalisme, men i sine metoder ja.

    Men jeg har jo litt sansen for historien om Jesus, samt det gamle Testamentet. Det er gode historier. Problemet er at jeg tror nok det meste av dette har skjedd, men at man kan diskutere hvilken betydning Jesus hadde, om han virkelig var den det påstås han var. Generelt liker jeg godt religionshistorie, og har derfor lest såvidt litt i koranen også, og har lest mye OM koranen. Hvor det klart fremgår at forskjellen mellom Bibelen og Koranen nærmest ikke finnes borsett fra noen få ting:
    1. Historien om Muhammed og hans liv finnes ikke i Bibelen.
    2. Statusen til Jesus er ikke den sammen, han har samme status som andre profeter.
    3. Rekkefølgen og hvordan det er skrevet er forskjellig men innholdet likt, bortsett fra disse to tidligere nevnte momenter.

    I bunn og i grunn tilber både muslimer og kristne den samme Gud. Hvorfor det er slike konflikter er jo litt merkelig?
    Det er jo forskjell mellom katolikker og ortodokse også, men mye mindre. Ortodokse er ikonoklaster, dvs. at det ulovlig å ha religiøse ikoner. Katolikker er derimot ikonoduler, dvs. det motsatte, religiøse ikoner er lovlig.

    SvarSlett
  3. Du liker ikke å plassere deg i en bås kalt kristen? Det betyr jo bare om du tror på Jesus Kristus som din gud.Men det er klart at det å være kristen betyr å ha han med seg i hverdagen også. Og akkurat derfor eg jeg sjeleglad for at vi har frimenigheter i dette landet, som Kristkirken på Minde. Der går jeg.Og den hellige ånd kjenner jeg sterkere der enn noen annen kirke jeg har vært i.

    Du har nok misforstått kraftig hvis du tror at kristne og muslimer tilber samme gud.Det finnes mange flere forskjeller på de to religionene enn du har nevnt.(For orden skyld nevner jeg her Gud med hans hebraiske navn Jahve og muslimenes gud med det arabiske navn Allah)

    Her er noen av dem.
    Religionenes syn på tro:

    - Muslimene ser på de kristnes treenighetstankegang som et hykleri for de mener at et menneske ikke kan være i slekt med Gud.(sure 5,77)(sure 5,116), men det står tydelig i Bibelen (Joh 8,54),(Kol 2,9;jf Joh 1;8,58), ( Apg 5,3-4),(Matt 28,19).Det er også svært tydelig i bibelen at man kommer kun til Gud gjennom Jesus.

    - Bibelen presiserer at Jahve er uforanderlig (Jak 1,17), men Koranen kan fortelle at Allah forandrer seg (sure 2,100).

    - Jahve elsker til det ytterste (Joh 3,16) men Allah er vilkårlig (sure 32,13).

    - Jesus blir korsfestet i bibelen for å fjerne syndens straff, i bibelen,(1 Kor 2,2)(Ef 1,7) men i koranen blir det fornektet at det forekom en korsfestelse i det hele tatt (sure 4,156)


    Forskjeller på Jesus og Muhammed:

    - Jesus kjenner alles sinn og hjerter, (Åp 2,23) men det gjør ikke Muhammed (sure 11,33)

    - Jesus er vår talsmann fra faderen (1 Joh 2,1-2) men Muhammed er er ingen talsmann (sure 9,81)

    - Jesus forbød bruken av sverd til hans forsvar (Matt 26,52) men Muhammed oppfordret til bruken av sverd ( sure 8,66). Dette ser man jo også tydelig i deres handlinger, og er helt klart enorme forskjeller for hver religions forbilde.

    - Jesus lærte tilgivelse (Matt 5,38-39) men Muhammed lærte hevn (sure 18,110), (sure 2,190).

    - Jesus var syndfri ( 1 Pet 2,21-22) men Muhammed var syndig ( sure 2,190).



    Religionenes syn på frelse:

    - Frelsen tilbys alle av Jahve (Rom 10,13) men Allah avgjør hvem som skal bli frelst (sure 2,284).

    - Frelsen er en gave av guds nåde i bibelen (Ef 2,8-9), men den er kun basert på gjerninger i koranen (sure 11,116)

    - Man kan være sikker på at frelsen holder i bibelen (Joh 10,28) men Jihad er den eneste evige sikkerhet i koranen ( sure 3,151)

    - Frelsen blir aldri i bibelen tvunget på noen (Matt 11,28-30) men Koranen understreker at man skal bekjempe dem som ikke tror på Allah, for Allah krever tilbedelse (sire 2,189), (sure 9,29)

    SvarSlett