tirsdag, desember 13, 2005

Barn bør gå i barnehage

Det har vært mange sterke reaksjoner fra de borgerlige partier etter at kunnskapsminister Øystein Djupedal uttalte at ”barn har det best i barnehage”. Men dette kan vel ikke komme som noen sensasjon? Er det noe alle som har erfaring med barn vet, så er det å la barna få gå i barnehagen noen år før de begynner på skolen er et absolutt gode og fortrinn for barnet. Hovedgrunnen til dette er at barn har godt av å være sammen med andre barn. Gjennom lek og kyndig veiledning av et kvalifisert personale, vil også læringen stimuleres. Får de ikke denne muligheten, vil deres sosiale og språklige utvikling bli forringet og de får ikke den samme muligheten til å utvikle gode vennskap med andre barn. - Ikke dermed sagt at barn skal være i barnehagen fra kl. 0730 om morningen til kl. 1630 om ettermiddagen, noe Djupedal heller ikke kan ha ment. Dette presiserte han forøvrig i flere debatter etter sin uttalelse, med å henvise til sine egne erfaringer med barn. Det Djupedal mest sannsynlig mener, er at barn bør gå minst noen timer i barnehagen hver dag, f.eks. 4-5 timer. - Ingen kan vel mene at barnet skal ”gå i ræven på moren” hele dagen hver dag til det begynner på skolen.
Det virker her som de borgelige partiene og særlig deres ungdomsorganisasjoner, bare har funnet seg en sak hvor de kan drive negativ kampanje mot den nye regjeringen. Etter min mening burde de ha funnet en ”bedre” sak. Det store flertall av foreldre og befolkningen for øvrig, ønsker at barna skal få gå i barnehagen og at det er et ubetinget gode.

Mathias Reither

(dette innlegget sto på trykk i VG den 10. desember 2005)

3 kommentarer:

  1. Eller kanskje at ikke alle mennesker har blitt forstret opp i barnehage og har hatt en riktig så godt liv.
    Du skriver, Dewt du tror Djubedal egentlig mener?? javel hvorfor sier han det ikke da og slutter å rakke ned på norske foreldre.

    SvarSlett
  2. Djupedal rakker ikke ned på norske foreldre, det er noe dere på høyresiden tror. Som far til 2 barn, føler jeg ikke akkurat meg veldig troffet av hans uttalelse. Grunnen for at han ikke presiserer sin uttalelse, får du spørre han om. Men dersom man så debatten i etterkant av uttalesen på Redaksjon 1 eller noe sånt, så forstår man at det var dette han mente, hvor han, som jeg skriver, refererte til egne erfaringer. Når dere kritiserer Djpedal, sier dere samtidig at det er helt OK at barnet "går i ræven på moren" til det skal begynne på skolen! Det kan vel ingen fornuftig person mene?

    SvarSlett
  3. Da går de i mot hva fagfolk mener om saken, men det er jo en vanlig Høyre egenskap å ikke høre på ekspertene. Grunn: Høyrefolk vet mye bedre enn alle andre

    SvarSlett