onsdag, november 16, 2005

Franske tilstander her? Å nei du, nå tuller du!



Franske tilstander her? Å nei du!!
Man blir helt imponert over Haakon Alexander Thuestads kreative argumentasjon i sitt leserinnlegg i BA den 11. november, når det gjelder å legitimere høyre-politikk, når han mener at det er sosialistisk politikk som skaper disse opptøyene. Mer ”pølsevev” skal man lete lenge etter. Opptøyene i Frankrike har ingenting med sosialistisk politikk å gjøre.

For det første fordi Frankrike har en ”høyre”regjering, noe som Thuestad tydeligvisikke har fått med seg. Til opplysning heter Frankrikes statsminister Dominique de Villepin og kommer fra partiet ”L'Union pour un mouvement populaire» som en regner som et sentrum-høyre parti, nærmest et søsterparti til Høyre. I tilegg heter presidenten Jack Chirac, fra samme parti.

For det andre, er problemene i de ”arabiske” bydelene i Paris og andre byer ikke av ny dato, men er noe som har eksistert i flere tiår under både konservative og sosialistiske regjeringer.

For det tredje, så interegrerer andre folkegrupper seg meget bra i Frankrike, i følge mine rapporter, som portuguisere, brasilianere, asiatere, iranere osv., men ikke arabere. Dette skyldes delvis rasisme og diskriminering i det franske samfunn, både på arbeidsmarkedet og boligmarkedet, som særlig har økt etter 11. september 2001. Men som også har sine røtter helt tilbake til krigen mellom Frankrike og Algerie på 1960-tallet, som klart har vanskeliggjort integrasjonen av arabere fra Nord-Afrika i Frankrike, til tross for at de fleste har fransk statsborgerskap og er født i Frankrike. Men, som sagt, det er verdt å merke seg at opptøyene i franske byer, blir utført av en svært liten minoritet av arabere, uten jobb og uten utdannelse. Flesteparten oppfører seg bra, selv om de ikke er spesielt godt integrert i det franske samfunn.

Det er jo veldig merkelig at dette kommer fra en representant fra Høyre, da det er de som støtter mest et fritt næringsliv, hvor næringlivet er de som er dårligst til å ansette innvandrere, både i Norge og i Frankrike, som klart er en av grunnene for denne konflikten i Frankrike. Dessuten, ifølge den spanske avisen El Mundo, postuleres det som en annen grunn til konflikten, at dagens regjeringen i Frankrike har kuttet overføringer på 300 millioner euro til arbeid for sosial intergrasjon og boligpolitikk blant nettop de grupper som står for disse opptøyene. Muligens som følge av skattelette.

Å overføre problemene i Frankrike til Norge, må vel betraktes som hinsides all fornuft, da innvandringen til Frankrike har vært mange mange ganger større enn til Norge, både i tall og prosent. I Frankrike bor det ca. 6 millioner arabere, og ca. 1,5 millioner spanjoler og portuguisere, og flere hundre tusen av andre folkegrupper. Kanskje er opp i mot 20 % av befolkningen av utenlandsk opprinnelse. Skulle Norge ha noe tilsvarende, måtte vi ha minst mellom 700 000 og 800 000 innvarndrere, noe som vi ikke har. Det er vel kun rundt ca. 50 000 innvandrere i Norge, dvs. ca. 1 % av Norges befolkning. Bare av denne grunn, vil ikke slike opptøyer være mulig i Norge. Men også som følge av kulturen i Frankrike og Norge. I den grad disse araberne har integrert seg i det franske samfunn, så har de tydelig tatt til seg, den franske kulturen om å løpe ut i gatene hver gang man er misfornøyd med regjeringen. Hvor mange ganger har ikke bønder og fiskere fylt gatene i Paris? Mangfoldige ganger. I tillegg har man hatt flere andre grupper som også har løpt ut i gatene når de er misfornøyd. Dette har disse ungdomene tydeligvis lært. Denne mentaliteten er ikke en del av hverken norsk kultur, eller kulturen i hjemlandene til de største innvandrergruppene i Norge. Av denne grunn vil ikke slike opptøyer kunne finne sted i Norge.

Så, før skrev innlegget ditt i BA den 11. november, burde du ha satt bedre inn i både franske og norske forhold når det gjelder innvandrere, og generelle fakta om Frankrike.
I tillegg, bør du dersom du ønsker å skrive leserinnlegg mot sosialistisk / sosialdemokratisk politikk, finne noen bedre argumenter og analogier enn dette. Din argumentasjon ”henger ikke på greip” og må betraktes som fullstendig talentløs.

Mathias Reither
Styremedlem Loddefjord Arbeiderlag

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar