onsdag, november 16, 2005

Erna Solbergs EU-iver



I en rekke medieoppslag i sommer og i vår har Erna Solberg uttalt at 2007 er et fornuftig år for Norge å begynne medlemsskapsforhandlinger. Dette er en uttalelse uten fundament.
For det det første har EU blitt så stor (med 25 medlemsland) at man kan stille spørsmålet om hvilke fordeler man har med EU-medlemskap. For andre, som følge av at det er klart at EU har forandret seg radikalt siden vi sa nei 1994. Videre har vi denne konstitusjonen, som mange innad EU-avviser, som resulterte i det nederlandske og franske nei til ”Konstitusjonen”, og 90 % av katalanerne også var negativ. På denne måten kan vi trygt si at EU er i en krise, samtidig sier EU at de ikke er klar for noen forhandlinger med Norge om medlemskap. Derfor merkelig at Erna Solberg snakker om 2007 som et fornuftig å søke medlemskap i EU, samtidig som en rekke meningsmålinger denne våren og sommeren viser et klart nei til norsk medlemsskap i EU, samt at spørsmålet om konstitusjonen må først løses innad i EU, så er det ikke sikkert at det vi da får er noe å trakte etter. Skal EU-medlemskap bli aktuelt må meningmålinger klart vise over 60 % ja, uten at meningsmålinger skal avgjøre norsk utenrikspolitikk. Det må med andre ord være nesten et folkekrav at vi blir medlemmer, før det er legitimt å diskutere EU-medlemskap. Derfor mener jeg at man må vente til etter 2009, da man kan anta at EUs indre problemer er løst!!

Mathias Reither
Styremedlem Loddefjord Arbeiderlag og TJA til EU

2 kommentarer:

  1. EU hr ikke problemer og hadde det heller ikke. Kun 14% av de som stemteimot grunnloven i Frankrike og Nederland var EU-motstandere

    SvarSlett
  2. Har jeg skrevet det! Nei, det har jeg aldri skrevet heller. Spørsmålet er for eller i mot Konstitusjonen, ikke noe annet.
    Problemet er EUs indre krise, derfor må vi vente til det er løst, og EU har sagt at de ikke er klar for noen forhandlinger med EU. Man kan være så mye for EU man bare vil, men man må se relitetene i øyne.

    SvarSlett