søndag, mai 06, 2007

Iran har ikke atomvåpen (og vil ikke få det i overskuelig fremtid heller)

I gårsdagens Bergens Tidende fikk vi bekreftelsen som jeg alltid har ment, at Iran ikke har noen atomvåpen. I gårsdagens Bergens Tidende kunne man lese intervju med Scott Ritter * som var FNs våpeninspektør i Irak fra 1991 til 1998 før Hans Blix overtok. Han uttaler at Iran har ikke atomvåpen. I BT kan man lese følgende:

"I 2006 skrev han boken: "Mål Iran: Sannheten om Det Hvites Hus' planer for et regimeskifte". Der beskriver han hvordan Bush-administrasjonens endelige mål med Iran er å fjerne prestestyret. På samme måte som det endelige målet var å fjerne Saddam Hussein i Irak.
Hvorfor han er like sikker på at Iran ikke har atomvåpenprogram som han var sikker på at Saddam ikke hadde masseødeleggelsesvåpen?
- Atomvåpen kommer ikke ut av ingenting, derfor er jeg sikker. I fjor sa CIA at Iran er 7-10 år unna å ha atomvåpen. Det betyr at de ikke har noen ting nå, det vil ta mange år å utvikle slike våpen, sier Scott Ritter.
- Dessuten. sier han, Irans religiøse leder, Ali Khamenei, har utstedt en fatwa om at atomvåpen er uforenlig med islam: han er en seriøs figur, hvorfor skal vi ikke tro på ham?"

Når en av verdens fremste eksperter på atomvåpen uttaler at Iran ikke har atomvåpen, samt at Irans leder (egentlige leder) Ali Khamenei har utstedt en en fatwa mot at atomvåpen så må vi tro at det er et faktum at Irans hensikter med å utvikle atomkraft er å sørge for nok strømforsyning i landet, ikke å utvikle atomvåpen.

Videre gjøres dette sannsynlig av det faktum at Irans befolkning har siden siste folketelling i 1996 økt sin befolkning med over 16 millioner innbygger. Dette impliserer selvsagt at kraftforbruket i landet har økt like mye og vel så det, samtidig som vi også vet at landet har opplevd en formiddabel økonomisk vekst de siste 10-15 årene. Derfor har Iran brukt opp alle sine muligheter innenfor fornybar energi som vannkraft og har funnet ut at bruk av oljekraft fører til en uholdbar forurensning i landet som allerede, ihvertfall i de store byene, under altfor store megder utslipp av kullos og eksos som følge av bl.a. en meget tett trafikk. Dette har myndighetene også begynt å gjøre noe med ved at de allerede har bygget metro i Tehran, og metroen i Esfahan allerede er under bygging, og det planlegges i disse dager å anlegge en nye jernbanelinje mellom storbyene Esfahan og Tehran som vil bruke ca. 90 minutter på de 400 km fra Esfahan til Tehran. Dette skulle være indikasjoner på at den Islamske Republikken tar har begynt å ta miljøproblemene på alvor, og derfor vil gå over fra oljekraft til atomkraft, men også for øke kraftproduksjonen.

Så konklusjonen om at Iran har atomvåpen er totalt feil, men bygger utelukkene på et ønske om å fjerne prestestyret i Iran, som selvsagt hadde vært bra for iranere flest. Men Bush må slutte med sine vikarierende argumenter når hensikten er en helt annen en frykten for at Iran skal ha atomvåpen. Alle visste vel forut for den siste Gulfkrigen at Saddam ikke hadde atomvåpen, det var vel ingen som trodde at han hadde det??

*Desverre finnes det ikke noen link til artikkelen i Bergens Tidende

15 kommentarer:

  1. Det vil ikke forandre sannheten om at den letteste måten å komme seg ut av Irak på er å gå gjennom Iran, haha!

    SvarSlett
  2. Hei Jon! Like barnslig som alltid. Korteste vei ut av Irak kommer an på hvilken vei man skal. Dersom det er snakk om amerikanerne så er nok korteste vei igjennom Syria.

    SvarSlett
  3. Barnslig? Ta deg en tur på et av det republikanske partiets møter, da skal du få høre barnslig!


    Jeg vet dette ikke er en post om Irak men..
    Vel, der skal amerikanerne bli!
    Lenge.
    Hva skjedde i Vietnam da USA trakk seg ut?
    Jo, 3 millioner døde som følge av borgerkrig. Det samme kommer til å skje i Irak!


    Når det kommer til Iran, så ville det nok ha vært ekstremt flaut for hele vesten og også FN hvis USA gikk til krig mot Iran på det samme grunnlaget som Irak-krigen, og da ikke fant NOK BEVIS der heller. (Knøvlat sætning, beklage..)

    Altså, "masse"ødeleggelses våpen, weapons of mass destruction (WMDs) er jo:

    a chemical, biological or radioactive weapon capable of causing widespread death and destruction.

    Altså: det Saddam brukte mot kurderne.

    SvarSlett
  4. Hei Jon! Det virker som du er blitt klokere og fått litt mer livserfaring i det minste i USA, og ikke akkurat den nesgruse behundring for Bush. Du har kanskje begynt å innse at "the american dream" ikke er så gyllen for alle, for vi vet at en del over there faller utenfor sammunnet. Ja man får jo litt perspektiv på verden av å reise.

    Men saken er jo den at denne Ritter som vel må betegnes som en større ekspert enn Bush på atomvåpen sier at Iran ikke har atomvåpen, da bør vi tro mer på ham enn hva "haukene" i Det Hvite Hus sier, for amerikanerne er bare ute etter oljen til iranerne og utslette Iran som den viktigste maktfaktor i Midtøsten atomvåpen eller ei. Iran trenger ikke atomvåpen, de er mektig nok som det er. Dersom USA velger å gå inn i Iran må de enten selv bruke atomvåpen eller så vil USA opphøre som supermakt, da en krig mot Iran vil bli værre enn Vitenamkrigen, Irakkrigen og Koreakrigen til sammen for amerikanerne.

    SvarSlett
  5. Olje? Hvorfor er det Frankrike og Japan og ikke USA som har tjent på olja etter Irak-krigen da?

    En helt typisk "socialist"-ting å si eller en "wacko liberal"-ting å si det der.

    SvarSlett
  6. Jeg hverken er eller har noen gang vært sosialist. Og hvis du skal bruke den retorikken der, så hopper jeg av diskusjonen. Det er grenser for hva jeg skal bruke tiden til. Kanskje du burde konsentrere deg om leksene dine i stedet for å sitte på Macen din å surfe på nettet. Klokken er bare rundt 2 i Colorado?? stemmer ikke det.

    SvarSlett
  7. Men det heter jo "SOCIALIST" på engelsk.
    Hopper av diskusjonen pga slik retorikk? Det er du som finner på tull om olje, og tør ikke å svare på spørsmål når det lille oljeargumentet blir avkreftet.

    Vel, de stengte skolen pga innbrudd i dag, så jeg har ikke så mye lekser å gjøre..

    SvarSlett
  8. Det heter også "socialdemocrat" som er noe helt annet. Sosialisme er udemokratisk mens sosialdemokratiet er demokratisk noe som en vesentlig forskjell. Men du trenger vist en engelsk-engelsk ordbok, for da finner du nok ordet socialdemocrat.

    Du kan jo lese denne siden på engelsk http://www.socialdemocrat.org/

    Til slutt, jeg har svart deg. USA har i alle år ville ha kontroll over i Iran, om året er 1975 eller 2007, det forandrer ikke saken.

    SvarSlett
  9. Dude, det staves "social democrat". To ord. Kanke finne "socialdemocrat" da. Engelsk har andre orddelingsregler.

    "Social democrat" brukes ikke i andre engelskspråklige land enn the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. Der bor det kun.. 60 millioner, mot 300M i USA.

    Ordet "socialist" brukes istedet. Kanada, f.eks., er et "socialist country" ifølge noen. Det fordi regjeringa der faktisk bryr seg, imotsetning til i USA. Jeg har aldri sagt dette selv, men det er dessverre det alle andre sier. Storbritannia er også et "socialist country" (dette ifølge de aller fleste!), det pga state ownership i the BBC. Og hva er Norge da, kommuniststat?

    Det er helt klart at amerikanisering av det engelske språket har fått konsekvenser på forståelsen av politikk.

    Men når det gjelder "socialist/social democrat", så er det helt klart at de skandinaviske landene og Finland er "socialist countries", og det betyr ikke nødvendigvis at de er "sosialiststater" på norsk, men sosialdemokratier.

    Verdensbildet er slik, og det er det ikke noe å gjøre med. De fleste har ikke engang hørt om "social democrat". Hvis de har det så er det "pinko commie propaganda" ifølge dem.

    Men jeg gir dem ofte lectures om det at Kanada faktisk er en høyrevridd nasjon og ikke en sosialiststat. Samme med Storbritannia også, bare at de er mer i sentrum siden New Labour vil ha 50% skatt på inntekter over 1.2 millioner kroner, altså £100.000 (pund).

    Sosialisme er da vel ikke nødvendigvis udemokratisk. Ja, sosialisme suger fordi regjeringa har for mye kontroll.. Kanskje bittelitt "fascistisk.." det, men ikke udemokratisk så lenge man har frie valg. Samme med "sosialdemokratiet" for den saks skyld.

    Husk på at kommunistorganisasjoner som SU og RU er noen ganger faktisk aktive i å prøve å skape demokrati i andre land (enn Norge). Kanskje ikke på den beste måten, da. Og ja, jeg vet at noen ganger er de gale fascister som støtter diktaturer. (Venezuela, Cuba, Afghanistan..)

    Jeg mente ikke å kalle deg "socialist" eller "wacko liberal". Jeg påpente bare at det var de som sa slike helt forskrudde ting som den oljesaken, og at du som en poltitisk aktiv person burde da kunne backe up slike utsagn med bevis som f.eks at "det var jo slik det gikk i Irak". (Men det er jo ingen bevis på det i Irak siden Frankrike og Japan tjente på olja der, og ikke USA.)

    Det ble langt!

    SvarSlett
  10. social democracy
    noun

    a socialist system of government achieved by democratic means.

    DERIVATIVES
    social democrat
    noun



    Hilsen Oxford American Dictionaries hos Mac OS X Tiger. :-)

    SvarSlett
  11. Hva amerikanerne kaller det er jo ikke vårt problem, og du har ikke bodd i USA så lenge at du ikke ser forskjell på en sosialist og en sosialdemokrat?

    Nå er ikke engelsk mitt spesialfelt språklig, men derimot spansk. På spansk heter det socialdemocrata, ja til og med Cuba har et sosialdemocratisk parti, ulovilig selvsagt, men det eksisterer. Så i Florida forstår de nok hva "un socialdemocrata" er.
    At amerikanere flest ikke ser forskjell på begrepene sosialdemokrat og sosialist er jo heller tvilsomt, da begrepene skal være globale og internasjonale uansett hvilken språk man snakker om det er engelsk, spansk, fransk eller persisk. Til og med på persisk heter det "sosialdemokrat". De forsto ihvertfall hva jeg sa når jeg sa i Iran at jeg var sosialdemokrat.

    SvarSlett
  12. Men USA har ingen politisk historie. De har ikke engang konservative eller liberale partier. Det har skifta mellom republikanerne og demokratene det. Ingen har hørt om en "social democrat" forresten. Ingen. Det står forresten i ordboka at et "social democray" er et "socialist system".

    SvarSlett
  13. Politisk historie har de, det har alle land. Men hva amerikanerne mener om sosialdemokratiet for å si det meget folkelig; det gir jeg f..en.

    SvarSlett
  14. Nei, den er basert på nord-sør, ikke politikk. Og politikken har endra seg deretter. Sørstats white trash-folka stemte Democrat, imot sine egne meninger, mellom 1. verdenskrig til Reagans tid.

    SvarSlett
  15. Ja akkkurat. Det er politisk historie.

    SvarSlett