lørdag, mai 26, 2007

Byrådet inkompetent

Jeg leser med vanntro at Byrådet med Warloe i spissen har solgt Kommunehuset på Laksevåg for bare 49 millioner. Dette er ifølge avisen ca. 20 millioner under prisantydning, og samtidig er kommunehuset pusset opp for ca. 28 millioner siden 1999. Med andre ord har Byrådet ”rent teknisk” klart å "svi" av rundt 48 millioner, og tar man med renten på det oppussningen har kostet, blir summen enda høyere. Antar vi så at underskudde i 2003 lå på ca. 900 millioner (som selvsagt er overestimert) og at byrådet egenhendig har klart å kutte med en 1/4 av dette, resten har kommet fra økte overføringer fra staten og gunstige konjunkturer. Med andre ord har byrådet klart å kuttet kommuneøkonomien med rundt 225 millioner. Dette innebærer at Byrådet ved denne eiendomstransaksjonen klart å "svi" av 1/4 av alle de kuttene de har gjort i perioden 2003 til 2007. Dette innebærer at vi har måtte oppleve kutt i kommuneøkonoien i et helt år til ingen nytte, fordi vi har et inkompetent byråd som ikke klarer å få en god pris for kommunehuset på Laksevåg.

For øvrig er jeg helt enig med mine partikollegaer Matre og Lahn Knutsen om at kommunehuset ikke burde vært solgt i det hele tatt uansett pris. Men når de først skulle selge det, så var det et klart "must" at man fikk en god pris, og 20 millioner under prisantydning er ingen god pris, når eiendomsmarkedet for tiden vanligvis gir priser over prisantyding. Byrådet har med andre ord gitt bort en del av kulturarven for en "slikk og ingenting", for så leie det tilbake.

Dette er det mest sannsynlige utfallet, for ifølge antikvariske myndigheter vil det ikke tillates at det bygges balkonger på bygget, noe som selvsagt umuliggjør ombygging til leiligheter. Dermed er bygget dømt å bli som det er til evig tid, og da har de nye eierne bare et valg, å leie det ut til kontorlokaler eller for andre formål av offentlig interesse; og Bergen Kommune vil være den mest sannsynlige leier da de allerede mangler lokaler for flere enheter. For å leie hele bygget på rundt 6000 m2 vil den årlige leien beløpe seg på rundt 6 millioner kroner, hvis vi regner at husleien ligger rundt 1000 kroner pr. m2. Folk må snart skjønne at måten å frigjøre kapital med såkalt "salg-og-tilbakeleie" er et meget tåpelig prinsipp, som svært sjeldent krones med gevinst. I dette tilfellet er det dømt til å mislykkes, fordi, i løpet av 4 år, vil hele gevinsten på 21 millioner være spist opp i husleie for Laksevåg kommunehus.

Derfor må bergenserne sørge for at det sittende byrådet blir fjernet fra byrådskontorene etter valget nå i år, og erstattet med et rødgrønt byråd.

(dette innlegget sto på trykk lørdag den 27. mai i BA, signert av undertegnede)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar