onsdag, mai 23, 2007

Følger ikke byrådet med?

Dagen før 17. mai vedtok byrådet å selge kommunehuset på Laksevåg. 15. mai hadde AP gruppemøte og bestemte der å gjøre en siste henvendelse til byrådet om at Aps bystyregruppe gikk imot salg av kommunehuset.

Det som er oppsiktsvekkende fra byrådets side, er at byrådsleder Mæland hevder at det er merkelig at engasjementet først kommer nå, når det er over et år siden de plukket ut kommunehuset som et mulig salgsobjekt.

Følger ikke byrådet med på hva som rører seg blant vanlige folk i bydelene? Leser de ikke aviser? Har de ikke fått med seg protestene fra innbyggere, lokallag, velforeninger og kulturhistoriske foreninger både i saken om komunnehuset og ikke minst om nedleggelsen av biblioteket som var lokalisert i bygget? Har ikke byrådet fått med seg at Aps representant i Bergen Bygg og Eiendom stemte nei til å legge kommunehuset ut for salg? Leser de alle sakspapirer like overfladisk eller er det bare i denne saken de har skummet papirene?

Helge Farestveit i Gamle Laksevåg Velforening tar ikke for hardt i når han sier at det er tull når Monica Mæland sier at protestene på salget kommer for sent. Protestene har vært der hele tiden, både formelt og uformelt. Men byrådet har lagt det døve øret til. Kommunehuset skulle selges, for enhver priser viser det seg nå. Først ble det pusset opp for 27,6 milliner og nå solgt for 49 millioner som for øvrig er 21 millioner under prisantydning. Finansbyråd Henning Warloe sine argumenter om at Bergen har behov for kapital og at de derfor må selge, holder ikke vann. Takket være den rødgrønne regjeringen har Bergen kommune aldri vært i en bedre økonomisk situasjon enn nå.

Det er slett ikke av nød byrådet selger, men av rene ideologiske årsaker. Det er et fattig byråd vi har, som ikke evner å tenke kulturhistorisk og litt lengre enn til neste budsjettpost.

Dette med pris har aldri vært avgjørende for Aps holdning til salg eller ikke. Vi har hele tiden ment at bygget i seg selv har en kulturhistorisk verdi og at det er en viktig del av Laksevågs nære historie som er verdt å ta vare på. Kommunehuset burde derfor forsatt vært i offentlig eie og kunne f.eks. blitt brukt som kulturhus og forsamlingslokale i bydelen, huset en bibliotekfilial, benyttet som kontorlokaler (kommunen har underskudd på egne kontorlokaler i dag) og til annen kommunal og lokal anvendelse. I stedet velger altså byrådet å selge for deretter å inngå en leieavtale med de nye eierne. Har ikke byrådet fått med seg at det er mer økonomisk å eie enn å leie?

Ap i Bergen har årsmøtevedtak fra februar 2007 på at kommunehuset på Laksevåg ikke skal selges. Laksevåg Arbeidersamfunn og Loddefjord Arbeiderlag vil nå kjempe for at kommunen kjøper tilbake kommunehuset. Kan kommunen selge, kan også kommunen kjøpe. Laksevåg kommunehus må tilbake i offentlig eie.

Kari Lahn Knudsen
leder Laksevåg Arbeidersamfunn

Odd Inge Matre
leder Loddefjord Arbeiderlag

(dette innlegget sto på trykk den 23. mai i Bergensavisen)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar