onsdag, mai 30, 2007

Historieløse Fromeide



Det er tydelig at Jan-Ove Fromeide fra demokratene har et sterkt markeringsbehov når han frebrilsk må skrive innlegg i ”summetonen” med påstanden om at ”innvandring er skadelig for Bergen” akkurat som at Bergen er en liten bygd. Fromeide kan umulig ha noe særlig kunnskaper om Bergens historie, for uten innvandring ville Bergen neppe vært det samme som vi kjenner Bergen i dag.

En mengde bergensere av utenlandsk opprinnelse har både i dag og i fortid utmerket seg på en eller annen måte innen politikk, kultur eller næringsliv. Det er nok å nevne navn som Bull, Grieg, Friele, Mowinckel, Rieber osv. Slår han opp i telefonkatalogen for Bergen finner han enda flere ekte bergensknavn av utenlansk opprinnelse. I dag og vår fortid har de vært av tysk, nederlandsk, skotsk eller annen europeisk opprinnelse. I fremtiden vil de kanskje være fra andre deler av verden.

Mens folk andre steder i landet var fiskere og bønder. Så drev bergensere handel med Tyskland, Frankrike, Storbritannia eller Spania allerede fra 1400-tallet. Uten innvandring ville ikke denne handelsvirksomhet vært mulig og Bergen ville både vært fattigere og aldri hatt den posisjonen Bergen i dag har som by. Derfor er det direkte latterlig, useriøst og historieløst av Fromeide å "slenge med kjeften" og påstå at ”innvandring er skadelig for Bergen.” Argumentasjonen hans kunne kanskje virket i en annen by, men ikke i Bergen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar