onsdag, april 05, 2006

Syk og ettersøkt iraner utvist til Iran

I Bergens Tidene kan man i dag lese den sjokkerende opplysning om at en iraner med pusteproblemer og ettersøkt av iranske myndigheter er utvist til Iran. Umiddelbart etter ankomst til Tehran ble han arrestert av regimets fengselspoliti. Som medlem i Arbeiderpartiet syntes jeg ikke denne situasjonen er noe særlig, for å si det forsiktig er jeg litt flau. At vår minister med ansvar for innvandrere, Bjarne Håkon Hansen ikke innvilget mannen permenent opphold for lenge siden når både hans politiske bakgrunn og legen hans advarte mot tilbaksendelse, burde det være nok grunn til opphold. Særlig når det ifølge flere eksil-iranere fryktes at han kan få dødsstraff, noe som automatisk skulle føre til at man fikk asyl. I denne saken kan man med forsiktighet si at man har grunn til å kritisere Bjarne Håkon Hanssen og regjeringen. I denne forbindelse er det jo merkelig at disse "blåbloggerne" ikke har fått et akutt anfall av skrivekløe. Grunnen til dette er at her ville de måtte ha et "forslag til løsning", noe de vanligvis ikke pleier å ha, men bare skrive lange innlegg med syting fra ende til annen som den reneste "Klagemuren" som disse blåbloggerne egentlig er. En annen grunn må være at de ville sikkert gjort det samme selv. Vi så jo hvordan Erna Solberg sendte tilbake afrikanske asylsøkere med å uttransportere dem på "båre". Dette er en trist dag og Bjarne Håkon Hanssen har virkelig skuffet meg. Norge må presse iranske myndigheter for å hindre at de henretter denne iranske mannen og prøve å få han tilbake til Norge, hvis mulig.

4 kommentarer:

  1. Han var vel ettersøkt for en grunn. Vi kan ikke gi folk oppholdstillatelse fordi de har pusteproblemer. Skal jeg være helt ærlig synes det var tøft gjort av Bjarne Håkon Hanssen.

    SvarSlett
  2. Grunnnen for at han var ettersøkt var av politiske grunner. Det vil si at han var imot regimet i Iran, og der risikerer han dødsstraff. Dette er imot enhver utvisningsforskrift i Norge. Det er jo bl.a. derfor Krekar ikke er blitt sendt hjem. Imidlertid er situasjonen for denne iraneren forskjellig da han tvilsomt er islamist når han er imot det iranske regimet, og ikke er noen fare for rikets sikkerhet, så dette er et feiltrinn Hanssen har gjort. Mannen burde hatt asyl.

    SvarSlett
  3. Jeg vil presisere, det er ikke nok å være imot regimet for å få dødsstraff, man må også ha eller hatt en ledende posisjon i et opposisjonsparti, vært geriljasoldat el. for å automatisk kvalifisere til dødsstraff. Iran er ikke så ille som Irak under Saddam, hvor man fikk dødsstraff bare man kom med en svak kritikk om "han kanskje, kanskje burde heller gjort slik og slik..".

    SvarSlett
  4. Okei, da må jeg neste trekke tilbake det jeg sa.
    oppgi grunnen i posten neste gang:P

    SvarSlett