tirsdag, januar 23, 2007

Jeg fant, jeg fant....på Internett

Fra tid til annen blir det på diverse blogger diskutert om Høyre har støttet eller ikke støttet totalitære regimer. Men en kort leting på Internett bekrefter bare vår antagelse om at de har støttet totalitære regimer. Følgende fant jeg, uten at jeg referer til hvilke sider det er snakk om:

"Aftenposten beskrev fascistenes "fredelige revolusjon" i Italia i lyse toner. Rimeligvis, ettersom parlamentarismen "allerede er utslitt" og "forsumper det politiske liv". "Vor tid savner «mannen», en ene, den villende", heter det 2.5.1925.

«Det var folkets sunde sans som reiste sig mot parlamentarismens-unationale udskeielser" , forklarer avisen, - "Det borgerlige samfund er allikevel ikke at spøke med. Kommunistene bør tage sig i akt i alle lande. (..) Også i vort eget land vil det skje, hvis det bliver nødvendig."(1.nov.1922)

Etter at Johs. Nesse overtar som redaktør i 1929, dreier avisen fra den utilslørte sympati overfor fascismen, til tesen om demokrati "under normale forhold". Det forhindrer ikke at avisen drev en hard kamp mot retten til fagforeninger og arbeidslediges stemmerett. Og utenriksredaktør Konstad holder fortsatt stø kurs når de spanske fascistene knuser den lovlig valgte regjering i Spania:

"Ellers er det å si om opprøret at det er Spanias beste elementer som står bak det. (..) De såkalte «opprørere og rebeller" er ikke banditter, men Spanias hederlige borgerskap med militæret i spissen, som prøver å redde fedrelandet fra å være en galeanstalt, et lovløshetens rike, hvor enhver forbrytelse tolereres.» 29.7.1936.

"De gode bolsjeviker som er mestre i propagandakunst, visste meget vil at intet ville gjøre sterkere inntrykk på et godttroende borgerskap enn om man kunne få lagt skylden for Madrids ødeleggelser på General Franco." 27.11.1936

Konstad, som også var utenriksmedarbeider i Morgenbladet, beskrev Hitler slik:

"Han har slått kommunisterne med deres egne midler - terror mot terror.Men i så måte har vi ingen medlidenhet med dem. (..)Nazismen er det logiske og naturnødvendige svar på marxismen. Og forsåvidt kan Hitler ha rett i at Europa burde være ham taknemlig for hans kamp mot kommunismen - hvordan så dommen om ham ellers måtte falle ut" (9.3.1933)

Redaktør Nesse leverte flere analyser av årsaken til nazismen. De røper en temmelig valen tiltro til demokratiet som statsform: "

Vel og merke er dette hva Aftenposten og Morgenbladet skrev, men de var like lojal mot Høyre som Arbeiderbladet var det mot AP i 1930-årene. Feilen AP gjorde under Nygårdsvold under den spanske borgerkrig, var å ikke foreta seg noe i årene 1936-1936, man han var ikke alene i datidens Europa. Men å hylle Franco, var det selvsagt ikke snakk om. Det eneste landet som støtte republikanerne i Spania var Sovjet.

Jo mer dere på Høyresiden holder på med sin retorikk om at de aldri har støttet totalitære regimer, jo mer får man lyst til å grave opp mer, så jeg anbefaler Høyrefolk, å la være denne retorikken. Høyre støttet både Franco og Musilini. Men de har også indirekte støttet en rekke andre regimer, ihvertfall moralsk som Augosto Pinochet hvor man flere steder kan lese at Pinochet forhindret kaoset i Chile. Det er det mest hyklerske man kan høre. Fortell dette til familiene til de torturerte og forsvunnete, da kan vedkommende regne med å få en mitt mellom øynene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar