onsdag, januar 10, 2007

Flytoget må legges om Loddefjord

I Bergens Tidende den 8. januar 2007 kunne man lese at NSB fremdeles ”leker” med tanken om å bygge "flytog" fra Bergen sentrum til Flesland via Fana. Problemet er at et flytog fra sentrum mot Fana og Flesland, utvilsomt vil konkurrere med Bybanen når den kommer, selv om et flytog utvilsomt vil gå mye raskere enn Bybanen.

Derfor mener jeg at politikerne i Bergen må arbeide for å få NSB på andre tanker. Disse andre tankene må være at dersom NSB insisterer på å bygge dette flytoget, så må de begynne å tenke tanken om å legge den i tunnel fra Bergen sentrum, til Kjøkkelvik i Loddefjord, deretter sydover via Vestkanten, Bjørndalsskogen, Søreide og til Flesland.

På denne måten vil man få med seg en av Bergens største arbeidsplasser; Håkonsvern og man har da muligheten i fremtiden å strekke en flytoglinje til Askøy og Sotra. Dette vil vil gi store ringvirkninger for både Bergen Vest – og for omegnskommunene Askøy og Sotra, fordi det vil klart redusere behovet for privatbilismen mellom Askøy / Sotra og Sandsli, når man en gang i fremtiden kan ta flytoget mellom Sartor og Sandsli på 10 minutter og vil være helt avgjørende for å få folk i Bergen Vest over fra buss / privatbil til skinnegående kollektivtrafikk, da en Bybane til Loddefjord vil være en ”sinker” mellom Loddefjord og Bergen sentrum i forhold til buss, da Bybanen vil gå via Fyllingsdalen, mens bussen går i direktelinje som et flytog. Et flytog via Loddefjord, vil ikke bare være til fordel for folk i Bergen-Vest, men også for folk sydlige Fana, da det vil være av underordnet betydning for dem om flytoget går via Fana eller Loddefjord, når de skal til sentrum.

Dette vil klart skape ringvirkninger, men jeg ser ikke at NSBs planer om å legge flytoget mellom Bergen sentrum og Flesland via Fana vil gi noen spesielle ringvirkninger da et flytog der vil konkurrere med Bybanen, og bidra sterkt til at Bybaneprosjektet vil bli mindre vellykket. .

Mathias Reither

Dette innlegget sto på trykk i dagens BA.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar