fredag, februar 15, 2008

Ja til Stalin på Rådhusveggen


At folk reagerer med slikt sinne over at Warloes vil pryde Rådhusveggen med et portrett av Stalin for en liten periode finner jeg komisk og et tegn på at en småborgelig tankegang er rådende. Folk glemmer å vurder kunsten, om det visuelle uttrykk er godt eller ei, de ser bare på hvem som er avbildet. At Stalin er avbildet mener jeg har mindre å si så lenge det er god kunst. Videre forstår ikke folk kunstens funksjon. Det er ikke alltid kunstens funksjon er å formidle verdier vi assosier oss med, men også verdier vi ikke assosier oss med. Rådhuset gir uansett avbilding av Stalin eller ei, assosiasjoner til den såkalte stalinarkitekturen, sånn sett er Rådhuset perfekt for dette formål.

Warloe kan med sitt iniativ tvinge frem en dekorering av Rådhuset slik at det blir mindre stygt, da det har vært en skam for byen siden det ble bygget. Hva med et kjempe veggmaleri på permanent basis over hele veggen?. En kunne utlyse konkurranse blant kunstnere? Ikke bare nødvendigvis nasjonalt, men internasjonalt, slik at Rådhuset kunne bli et signalbygg i positiv forstand, og ikke slik det er nå. Warlos tiltak er et positivt tiltak for Bergen, folk må tenke positivt. Dette er et positiv tiltak, og jeg gleder meg til det kommer opp, hvis det blir en realitet.

(Dette innlegget med noen avkortninger kom på trykk idag i summetonen i BA)

2 kommentarer:

  1. Jaha. Da har du vel ikke noe i mot at man henger opp et stort bilde av Adolf Hitler heller?

    SvarSlett
  2. Nei hvorfor ikke, hvis det holder kunstnerisk mål. En må diskutere om kunsten er god, ikke om man er enig eller uengi i budskapet kunsten prøver å uttrykke.

    SvarSlett