tirsdag, november 20, 2007

Fjern NRK-lisensen

Hver vår og høst betaler vi i dag rundt kroner 1000 i Kringkastingsavgift, for å ha TV. Dette er etter mine begreper en absurditet av format, selv om det finnes argumenter for det, men som definitivt er gått ut på dato. Noen av argumentene er at NRK skal være en reklamefri TV-kanal som en motvekt til de kommersielle TV-kanalene. At NRK er reklamefri er en sannhet med store modifikasjoner. Hvert år når det arrangeres de store mesterskapene som OL, VM og EM så får vi vite forut sportssendingene f.eks. at ”dette programmet er sponset av Adidadas” eller ett eller annet selskap. NRK sier ikke dette bare for å være hyggelig med disse selskapene, de sier det fordi det gir penger i kassen. Videre dersom man slår opp på Tekst-TV eller går inn på NRKs internettsider så blir man overflommet av reklame. Til tross for dette, så sier man at NRK er reklamefri. Jeg har ingen problemer med å forstå at NRK trenger sine inntekter, men måten vi skal betale for dette er utrolig tungvindt, ganske usosialt og ganske irriterende og upopulær blant mange særlig blant studenter og folk med lavere inntekter. Ordningen er tungvindt fordi at de må ha et helt apparat bare for å sende ut regningene om NRK-lisens og ha et helt apparat for å kontrollere folk som ikke betaler lisens om de har TV. Hvor store summer dette er snakk i forbindelese med dette kontroll-apparatet er uvisst, men det må jo være ganske betydelige summer det er snakk om . Derfor må det være bedre at vi betaler dette over skatteseddelen. Grunnen for at jeg mener NRK-lisensen er usosial er at alle må betale uansett inntekt; ja uansett om de er sosialklienter eller har millioninntekter, og samme sum. Man må også betale uansett om man ser på NRK eller ei bare man har TV, og uansett om de får inn NRK eller ei. Det er en kjennsgjerning at flere steder i landet får de ikke inn NRK 2 og 3. Et annet argument som brukes for å bevare NRK-lisensen er at NRK skal være en såkalt allmennkringkaster, noe den ofte ikke er da den ofte sender nesten like mye amerikanske ”såper” og annet ”junk” fra ”over there” som TV2. Skal NRK ha noen funksjon som allmennkringkaster må de sende mer asiatisk, afrikansk, latinamerikansk og syd-europeisk film, og ellers leve opp til intensjonen. Så lenge de ikke er i stand til å gjøre dette og de driver med denne såkalte ”sponsingen” av sportssendinger så bør de bare ta steget fult ut å tillate reklame i sine sendinger slik som TV2, da ville nok NRK kunnet bedre programtilbudet betraktelig, da inntektene ville økt drastisk, til beste for oss alle. Sekundært bør man vudere å kreve inn denne avgiften over skatteseddelen, noe som klart er mer sosialt.

Mathias Reither
Irritert lisensbetaler

(dette innlegget sto på trykk i BA sist torsdag)

2 kommentarer:

  1. NRK's nyheter er stort sett løgn og statspropaganda og det jeg har sett av tv-programmer de få gangene jeg har vært hos folk som synes NRK er tingen har utelukkende vært søppel.

    Hvorfor ikke velge bort NRK og dermed slippe lisensavgiften? Det er enkelt.

    1) Lær deg hvordan du bruker torrent-sider og nett-tv kanaler.
    2) Kjøp prosjektor.
    3) Kjøp eventuelt ett TV-ut kort til PC'n (ikke alltid nødvendig, mange prosjektorer støtter vanlig skjermutgang).

    Det er ytterst få prosjektorer som inneholder en TV-tuner - kravet til at enheter blir underlagt NRK-lisens.

    Gjør punkt 1,2,3 og selv TV'n eller kast den ut vinduet, så slipper du å betale NRK noe som helst.

    Husk at prisen av noen få år med spart NRK-lisens er mer enn nok til å dekke en feit prosjektor!

    PS: Jeg har aldri hatt TV, så for alt jeg vet kan det hende at det finnes bra TV-programmer på de vanlige tv-kanalene. For min del er tv-kanaler helt uaktuelt, jeg kan ikke starte programmene når jeg vil, jeg kan ikke sette på pause, det er reklame, etc. Nett-tv ftw!

    SvarSlett
  2. Kanskje noe å tenek på ja!

    SvarSlett